Laadkraan beveiliging conform EN12999

Maxilift

Omdat Maxilift volledig is gespecialiseerd in compacte laadkranen zijn ook de benodigde veiligheidssystemen ontwikkeld, speciaal voor deze compacte laadkranen. Daardoor zijn er een aantal verschillende mogelijkheden die aan de EN12999-norm voldoen en qua prijs en complexiteit passen bij een compacte laadkraan.

EN12999

Conform de Europese norm EN12999 moeten laadkranen die meer dan 1.000 kg kunnen tillen onder alle omstandigheden stabiel zijn. Dat wil dus zeggen dat het maximaal te heffen gewicht moet worden begrensd op 990 kg, of dat de laadkraan moet worden voorzien van een Last Moment Beveiliging met Stabiliteit Controle Unit (LMB+SCU). Vroeger was het voldoende om een sticker op de laadkraan te plakken met max. 990 kg erop, maar dat is niet meer afdoende. Als een laadkraan niet meer dan 990 kg mag tillen dan moet dat technisch ook niet mogelijk zijn. Vandaar dat wij de laadkraan kunnen voorzien van een weegcel (Limiting Load Cell = LLC) die het maximaal te heffen gewicht daadwerkelijk begrenst op 990 kg.

ECI

ECI staat voor Elektronische Capaciteit Indicator. Dit systeem geeft met een rijtje brandende LED-lampjes aan op hoeveel procent de laadkraan wordt belast ten opzichte van de totale capaciteit. Het ECI systeem wordt toegepast bij laadkranen die minder dan 1.000 kg kunnen heffen of die worden gebruikt in situaties waarbij de stabiliteit geen rol speelt.

LMB+SCU

Maxilift laadkranen in de SCU-versie zijn voorzien van een Last Moment Beveiliging met aanvullend een Stabiliteit Controle Unit. De Stabiliteit Controle Unit controleert of de steunpoten volledig zijn uitgeschoven en correct zijn afgestempeld. Pas dan kan de laadkraan beschikken over 100% van zijn hefcapaciteit. Met het SCU-systeem is het dus niet mogelijk om zware lasten te heffen zonder eerst de steunpoten te gebruiken en de laadkraan voldoet hiermee aan de EN12999-norm.

LLC

Maxilift laadkranen in de LLC-versie zijn voorzien van een weegcel die meet welk gewicht er in de haak hangt. Indien men probeert om meer dan 990 kg te heffen dan worden alle bewegingen geblokkeerd, behalve het laten zakken van de kraangiek. Hiermee wordt de maximaal te heffen last daadwerkelijk begrensd op 990 kg, waarmee de laadkraan aan de EN12999-norm voldoet.

Back to top